Kako čitati poruku kroz cvijeće

Kako čitati poruku kroz cvijeće

I samo poklanjati cvijeće znači sreću

Jezik cvijeća je simbolički i razvijao se kroz vrijeme kao i govorni jezik. Tako na primjer i samo poklanjati cvijeće znači sreću i doista usrećuje osobu kojoj ga poklanjate i vas jer vidite da ste postigli cilj i stvarno razveselili voljenu osobu. Simbolika cvijeća je drugačija u kulturi življenja, drugačija u umjetnosti, drugačija u veselim i tužnim situacijama, različita u religioznoj upotrebi cvijeća bilo koje religije, a sve se to kroz povijest razvijalo i mijenjalo.

Cvijeće nas prati od rođenja pa do groba, obilježava mnoge ljudske intimne trenutke, rođenje, krštenje, krizmu, prve ljubavi, svadbene svečanosti, sva ostala slavlja i ispraća nas na posljednji počinak. Za rođenje, prvu pričest ili krizmu se poklanja ili bijele cvijeće (doba nevinosti), ili plavo za dječake, a roza za djevojčice. Bijeli grobni aranžmani se rade kada umre mlada osoba ili dijete, a u svim drugim slučajevima je to stvar vašeg izbora. Latice cvijeća se posipaju u procesijama, za zasipanje mladenaca i ljubavne postelje i posipanje za lijesom.

Crveno cvijeće govori jezikom ljubavi

Voljenim osobama poklanjajte neparan broj cvjetova, osobama koje ne poznajte dobro možete poklanjati šarene bukete, paran broj se nosi na obrede pokopa, u svim drugim slučajevima pažljivo birajte vrstu i boju cvijeća. Crveno cvijeće govori jezikom ljubavi, a najomiljenije, najpoklanjanije i najopjevanije su crvene ruže. Mladenačke i plahe ljubavi prate nježni ružičasti cvjetovi, ako želite voljenoj osobi obećati vjernost učinite to s plavim cvijećem, sa žutim cvijećem zapravo pokazujete ljubomoru, a sa bijelim duboko poštovanje.

Preraskošni buketi mogu djelovati razmetljivo i pretjerano, ali jedan cvijet uvijek djeluje dražesno. Ako baš volite žutio cvijeće ukombinirajte ga u šareni buket, izgledat će veselije i živahnije, a dodano zelenilo u buketu učvršćuje vašu sreću. Ako volite poklanjati orhideje, sjetite se da one znače raskoš, ali ponekada i rasipnost. Iris je nacionalni cvijet Republike Hrvatske, ali gladiole, irise, strelicije i drugo sabljaste cvjetove poklanjajte oprezno jer mogu nositi poruku prijetnje ili konflikta, uvijek ih garnirajte sa drugim cvijećem.

Cvijeće je je lijepo, mirisno i ljekovite

Rezano cvijeće je lijepo, mirisno i ljekovito, a najprodavanije su vjerojatno ruže u svim bojama. Tamnije nijanse crvenih ruža i one koraljno-narančaste označavaju veliku strast i neizdrživu žudnju, pa čak i opčinjenost ili opsjednutost nekom osobom. Plave ruže i one boje lavande se daruju prvim ljubavima. Sve svjetlije nijanse ruža su znak prijateljstva, a buketi ruža mogu izraziti sve ljudske osjećaje izborom boja pa i mirisa ako još nađete mirisne ruže i nisu baš komercijalne.

Danas se u ljekovite svrhe koriste cvjetne esencije, no, stari Grci su u ljekovite svrhe nosili cvjetne vijence u koje se uplitalo cvijeće prema tegobama koje je osoba imala. U kultovima prirode svaki cvijet je imao svoju ulogu u duhovnom i ljekovitom smislu. Tko se ne zna diviti ljepoti cvijeta propušta mnogo od života. Ukrasite svoj dom cvijećem i odmah će vam život biti ljepši i radosniji, a voljenoj osobi sve što želite reći možete pokazati nekim cvijetom.

Tagovi: