Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu

Veslanje u pretklonu za jačanje leđa

Mnoge mišiće i mišićne skupine vježbači jačaju u teretani, ali rijetko koji izazivaju ponos kao mišići leđa. Mišiće leđa teško je ojačati i proširiti, potrebno je jako puno treninga i truda, kao i vježbanje sa dodatnim i velikim težinama. Upravo zbog toga mnogi vježbači imaju dosta problema. Dodatan problem kada su leđa u pitanju stvara i anatomija tijela, tj. potrebno je dodatno pripaziti na pokrete tijela i poziciju u kojoj se vježba, jer lako dolazi do ozljeda. Veslanje u pretklonu jedna je od naprednijih vježbi za jačanje leđa. Zbog svoje težine izvođenja, veslanje u pretklonu svakako nije jedna od vježbi za početnike, pa se ona izbjegava i ne stavlja u početničke programe vježbanja. Ova vježba jako je popularna u bodybuilding-u kao i u powerlifting-u, jer veslajući i pretklonu strašno jačate svoje mišiće i njihovu veličinu. Ovu vježbu možete izvoditi sa bučicama i utezima, kao i sa šipkom. Također, hvat kojim zahvatite šipku odredit će koje ćete mišiće leđa „naciljati“ tijekom vježbe.

Kako pravilno vježbati veslanje u pretklonu

Pravilno vježbanje veoma je bitno neovisno koju vježbu radite, prvenstveno kako bi izbjegli ozljede a i na pravi način razvili mišiće. Prije svega važno se jako dobro zagrijati, kako bi mišiće doveli na radnu temperaturu. Veslanje u pretklonu najviše utjecaja ima na mišiće donjeg dijela leđa, a zatim i na ostale mišićne skupine leđa. Također prije same izvedbe vježbe važno je i odabrati odgovarajuće težine utega i šipke s kojima ćete raditi, kako bi smanjili rizik od ozljede. Sami pokreti unutar vježbe moraju biti usklađeni i polagani, bez naglih trzaja posebno prilikom spuštanja šipke i utega. Za veslanje u pretklonu zauzmite sljedeći stav. Stanite u raskorak da su vam stopala u širini ramena, a koljena savijte toliko da se nagnete prema naprijed za 45 stupnjeva. Leđa držite u ravnom položaju, a sa dlanovima uhvatite šipku tako da budu u širini ramena. Šipku sa utezima lagano podignite do trbuha, a potom spustite prema dolje do pozicije ispruženih ruku.

Savjeti za veslanje u pretklonu

Savjeti za veslanje u pretklonu uglavnom se svode na pravilno i koncentrirano izvođenje vježbe, jer posljedice stvarno mogu biti teške i opasne po mišiće i leđa. Važno je znati kako odrediti optimalnu težinu šipke i utega. To ćete napraviti tako da iz pravilnog položaja podignete šipku i utege do pozicije trbuha i zadržite nekoliko sekundi. Ako vam to stvara problem, smanjite težinu. Također kod izvođenja vježbe, nemojte kontinurirano izvoditi pokrete. To bi značilo da kada dođete u krajnju gornju i krajnju donju poziciju sa šipkom i utezima, tu poziciju zadržite 3 do 4 sekunde kako bi dodatno “zapalili” vaše mišiće. Ovo je inače dobro prakticirati i kada su ostale vježbe ovakvoga tipa u pitanju. Veslanje u pretklonu nije preporučljivo za početnike, ali ako ste početnik i ipak želite raditi ovu vježbu svakako prije šipke i utega, kao rekvizit uzmite elastičnu traku. Pokret je jednak, a povlačenje trake umjesto dizanja utega i šipke spriječit će pojavu ozljede.

Tagovi: