Razlika između deviznog i žiro računa

Razlika između deviznog i žiro računa

Zatražite kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 11:43
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Pravne osobe devizni i žiro račun

Za pravne osobe koje posluju u Hrvatskoj osnovna razlika između deviznog i žiro računa je u valuti koju pravne osobe koriste na jednom i drugom računu. S obzirom da je zakonom propisano da pravne osobe, također i fizičke osobe koje obavljaju neku poslovnu djelatnost u Hrvatskoj platni promet moraju međusobno obavljati u eurima preko žiro računa.

Za platni promet prema inozemstvu pravne i fizičke osobe će koristiti devizni račun jer će plaćanje u velikoj većini slučajeva vršiti u nekoj stranoj valuti, najčešće eurima ovisno o valuti koja piše na računu koju su dobili od svog poslovnog partnera. Također, devizni računi služe za primanje uplata iz inozemstva stranoj valuti.

Kada za poslovanje pravna ili fizička osoba koristi devizni račun ukoliko na tom računu nemaju dovoljno sredstava u stranoj valuti koji im treba za plaćanje usluga ili roba stranom dobavljaču, sa euro žiro računa kupiti iznos strane valute kako bi mogli izvršiti plaćanje svom poslovnom partneru.

Devizni i euro račun za građane

Ukoliko ste građanin koji ne obavlja neku poslovnu djelatnost vi možete imati i devizni i žiro račun. Žiro i tekući račun se također razlikuju zbog svrhe praćenja. Na tekuće račune se građanima uplaćuju plaće, dohodak od nesamostalnog rada, iznosi kredita, pozajmice, plaćaju se računi za struju, vodu i ostale režije i troškove.

Međutim, građani mogu imati otvorene i žiro račune koji imaju svoju svrhu, a to je praćenje primanja od ostalih dohodaka, na primjer dohodak od autorskih djela ili ugovora o djelu koji će građanima isplatiti neka tvrtka ili institucija za obavljeni posao. Dok, su devizni računi za građane zapravo isto što i tekući, samo što sredstva koja građani drže na deviznom su u nekoj stranoj valuti. Ovo nisu štedni ili depozitarni računi, nego uobičajeni tekući računi smo u stranoj valuti.

Ukoliko ste u postupku dizanja nekog kredita, na primjer gotovinski krediti, tada će vam novac doći na tekući čak i kada kredit dižete u eurima sa valutnom klauzulom.

Devizni žiro račun za građane

Devizne žiro račune građani mogu otvoriti u svojoj matičnoj banci ukoliko obavljaju neku povremenu djelatnost i primaju prihod iz inozemstva u stranoj valuti. Naime, ukoliko građani obavljaju privremenu djelatnost u Hrvatskoj i isplatitelj je hrvatska tvrtka ili institucija svoj honorar će dobiti u eurima pa će im trebati euro žiro račun.

No za primanja iz inozemstva svakako će biti potrebni devizni žiro računi kako bi dobili svoj honorar. Ministarstvo financija je uvela ovaj mehanizam primanja sredstava od povremenih djelatnosti na žiro račune, euro ili devizne kako bi imala uvid u to koliko građani zarađuju od povremenih ili samostalnih djelatnosti, te na primanja obračunati porez i prirez za građane Hrvatske.

Devizni žiro račun je vrlo praktično rješenje ukoliko povremeno radite za inozemnu tvrtku, jer sredstva možete koristiti dalje za inozemna plaćanja, ali i možete sredstva podići na bankomatima ili u bankama u stranoj valuti kako ne biste gubili na tečaju između valuta.
Tagovi:

Kako odabrati najbolji zajam za vaše potrebe?

Kako odabrati najbolji zajam za vaše potrebe?

Kada razmišljate o tome kako odabrati najbolji zajam za vaše potrebe, ključno je razumjeti razlike između različitih vrsta zajmova koji su dostupni na tržištu. Svaka vrsta zajma ima svoje specifičnost

Kako brzo i sigurno dobiti zajam online?

Kako brzo i sigurno dobiti zajam online?

### Kako brzo i sigurno dobiti zajam online: Ključni koraci za uspješan proces

U današnje vrijeme, sve više ljudi se okreće digitalnim platformama kako bi brzo i sigurno dobili zajam online. Proces d