Najpoznatije vrste tarota

Najpoznatije vrste tarota

Što je tarot?

Tarot je ime za set izduženih igraćih karata koje se koriste za gatanje odnosno za proricanje budućnosti u mnogobrojnim europskim zemljama. Tarot karte su jedno od najpoznatijih metoda proricanja te su također vrlo često korišteni špil karata. Set ovih karata se sastoji od sveukupno 78 karata, koje su potom raspodijeljene u tri zasebne kategorije, a to su velika i mala Arkana i karte s likovima, odnosno dvorske karte. Velika Arkana sadrži 22 igraće karte, započevši set s kartom Luda koja je označena s brojkom 0, i završivši s kartom Svijet koja nosi broj 21. Svaka karta je označena sa rimskim brojem. Mala Arkana sadrži 40 karata koje raspodijeljene u 4 grupe, zlatnik, pehar, mač i štap, gdje svaka grupa sadrži po 10 karata. Alternativni naziv za ove grupe su tref, pik, karo i herc. Među ovim špilovima, jedino se velika Arkana koristi za gatanje, dok se ostale dvije skupine koriste za karte za kartaške igre.

Koje vrste tarot karti postoji?

Svaki špil tarot karata se dijele na razne podvrste. Dok su se neki špilovi karata mijenjali tokom povijesti, drugi su pak ostali cijelo vrijeme isti s eventualnom promjenom dizajna slika. U ovom dijelu ćemo Vam otkriti koje su najpoznatiji špilovi karata koje se i dan danas koriste među tarot majstorima.

Tarot Zlatne zore – red Zlatne zore je osnovan 1887. godine u Engleskoj, te je imao veliki utjecaj na sam razvoj okultizma, posebice u Europi tokom 20. stoljeća. Najviše se razlikuje po kartama Lude, Smrti i Ljubavnika gdje su nacrtani drugi likovi (golo dijete s vukom, goruća zmija s ptičjom glavom i Perzej koji oslobađa Andromedu od zmaja).

Tarot de Marseille – nastao je tokom 18. stoljeća te se smatra jednim od najvrjednijih špilova. Mnogi kažu kako je upravo ovaj špil služio kao baza za druge špilove.

Mantheyjev špil – datira još iz davne 1465. godine, te se sastoji id 50 karata koje su raspoređene u 5 skupina. Karte su ukrašene sa slikama bogatih boja i simbola gdje svaka karta sadrži astrološke planete, muze i kršćanske vrijednosti. U ovom špilu nedostaju Vrag, Svećenica, Obješeni čovjek i Bojna kola.

Najpoznatiji špilovi tarot karata

Stari firentinski Minchiate – za ovaj špil se ne zna točno ni tko je autor ni kada je točno nastao ili iz kojeg doba potječe. Osim što karte sadrže klasične prikaze, ujedno se na ovim kartama mogu prepoznati kršćanski simboli i vrijednosti poput elementa i znakovi zodijaka. Neki tarot majstori ne žele koristiti ovaj špil jer smatraju kako kršćanstvo i okultizam ne idu zajedno, no i dalje se ovaj špil jako koristi danas.

Stari sicijalanski tarot – kod ovog seta su slike na kartama drugačije raspoređene. Na primjer, obješeni čovjek nije obješen naopačke, Zvijezda je pridržana od strane kavalira, te na karti Mjeseca se može vidjeti ženu kako nadzire muškaraca dok spava. Zbog svoje takozvane nelogičnosti je postao jako popularan za sve koji vole gatati iz karata.

Stari švicarski špil – ovdje se za imena karata koriste latinska imena, na primjer Svećenica se zove Junona. Autori ovog špila nisu se htjeli zamjeriti Crkvi, zbog čega nose latinska imena i karte su oslikane romansiranim predodžbama.
Tagovi: