Kako očistiti srebro kad pocrni

Kako očistiti srebro kad pocrni

Kako očistiti srebro kad pocrni aluminijskom folijom

Aluminijska folija i deterdžent za pranje rublja odlična su kombinacija kada tražite način kako očistiti srebro kad pocrni. Ovaj trik za čišćenje prikladan je za blago potamnjele srebrne predmete ili srebrni nakit. Obložite posudu aluminijskom folijom i napunite vrućom vodom. Dodajte žlicu tekućeg deterdženta za rublje i dobro promiješajte. Bacite unutra svoje srebrne predmete i pustite ih da se namaču minutu. Izvadite srebro kuhinjskim kleštima, isperite mlakom vodom i položite na papirnati ubrus da se predmeti osuše. Još jedan način kako očistiti srebro kad pocrni aluminijskom folijom, jest kombinacijom aluminijske folije i sodom bikarbonom. Ovo je jedan od najboljih recepata u našem arsenalu za čišćenje srebra. Kupka od aluminij-soda vrlo je korisna kada trebate očistiti više stvari ili veće predmete – poput srebrnog pribora za jelo, svijećnjaka ili posuđa. Dno velike posude za pečenje prekrijte aluminijskom folijom, sjajnom stranom prema gore. Za izbjegavanje neželjenih kemijskih reakcija upotrijebite keramičke ili staklene posude za pečenje, nikad metalne. Napunite vodom i dodajte sodu bikarbonu. Za svaki galon vode treba vam 1, 5 žlice sode. Pustite da zavrije i stavite potamnjeno srebro unutra na 15 sekundi. Izvadite srebro pomoću kuhinjskih klešta. Ostavite srebrninu na papirnatom ručniku da se ohladi. Nestalo je sve mrlje. Za izgrađeno, tvrdoglavo ocrnjivanje možda ćete morati ponoviti postupak. Nikada nemojte koristiti ovaj recept za nakit s obloženim dragim kamenjem.

Kako očistiti srebro kad pocrni kuhinjskim namirnicama

Kako očistiti srebro kad pocrni kuhinjskim namirnicama? Kukuruzno brašno i voda su odgovor. Ako je vaše srebro izgubilo sjaj, ovaj recept pomoći će vam da ga vratite. Pripremite gustu pastu od vodenog kukuruznog brašna i nanesite je na srebrni predmet. Ostavite da se smjesa potpuno osuši i istrljajte je ručnikom kako biste polirali površinu i vratili sjaj vašem nakitu i srebrnini. Ako nemate kukuruzno brašno, možete ga zamijeniti kremom od tartara. Još jedan način kako očistiti srebro kad pocrni jest kečapom. Možda zvuči čudno, ali kečap izvrsno djeluje ako trebate ukloniti mrlju sa srebra. Ova metoda je vrlo korisna ako imate samo 1-2 srebrna predmeta za čišćenje. Iscijedite nekoliko kapi kečapa na papirnati ručnik i nježno trljajte potamnjeli srebrni pribor ili nakit. Ako je staro, nataloženo nanesite kečap izravno na ta područja i ostavite ga 15 minuta. Nakon toga istrljajte krpom od mikrovlakana i isperite vodom. Neki predmeti poput ukrasnih svijećnjaka ili srebrnog posuđa sadrže više detalja. Mekom četkicom za zube posegnite između pukotina i očistite mrlju.

Kako očistiti srebro kad pocrni sodom bikarbonom

Kako očistiti srebro kad pocrni sodom bikarbonom? Jedan način je i mješanje bijelog destiliranog octa i sode bikarbone. Ovaj recept nije prikladan za antičke srebrne predmete. Ipak je to izvrstan način da vratite sjaj i sjaj svom nakitu i priboru od srebra. Stavite srebrne predmete u posudu odgovarajuće veličine i prelijte ih bijelim destiliranim octom. Dodajte sodu bikarbonu u posudu – približni udjeli su 4 žlice sode bikarbone za svaku šalicu octa. Ostavite srebro u smjesi 1 sat. Isperite čistom vodom i dobro osušite mekom pamučnom krpom. Soda bikarbona u smjesi sa vodom je još jedan izlaz kako očistiti srebro kad pocrni. Ako imate posla s tvrdokornim nagomilanim mrljama na vašem srebrnom nakitu, pripremite gustu pastu od sode bikarbone i mlake vode. Nanesite ga na potamnjena mjesta vlažnom krpom. Ostavite 2-3 minute, a zatim nježno trljajte mekom krpom. Ne trljajte previše da izbjegnete ogrebotine površine. Ako postoje sitni detalji ili pukotine, upotrijebite meku četkicu za zube da ih dohvatite i očistite. Isperite nakit hladnom vodom i osušite mekom krpom. Kružnim pokretima polirajte srebro.

Tagovi: