Teme

U 4 godine nisu dobili ništa

Marinko Brkić-Tot 17:29 • 14.01.2016 Osvježeno 09:21 • 15.01.2016 Vrijeme čitanja 4 minute
Dragan Matic / CROPIX

U četiri godine mandata ministra financija, koju su obnašali prvo Slavko Linić, a potom i Boris Lalovac, to ministarstvo nije primilo niti jedan poklon. Slična je situacija s Ministarstvom branitelja, gdje dužnosnici nisu zaprimali darove. 

Ministarstvo financija tako barem tvrdi  u službenom odgovoru koji je dobio volonter servisa Imamopravoznati, portala koji omogućuje slanje i primanje upita temeljem prava na pristup informacijama. 

Ministarstvo financija

Dajemo odgovor kako ministri Slavko Linić i Boris Lalovac nisu dobivali darove te kako Kabinet ministra nije vodio evidenciju istih.

Screenshot / imamopravoznati.org

Ministarstvo branitelja u odgovoru navodi kako su dužnosnici dobivali darove simbolične vrijednosti poput rukotvorina, spomenica i zahvalnica, te kako nisu zaprimali darove koji zbog vrijednosti postaju vlasništvo Republike Hrvatske. Riječ je o poklonima koji prelaze vrijednost od 500,00 kuna.

bra
Screenshot / imamopravoznati.org

S druge strane, Ministarstvo poljoprivrede uredno je vodilo evidenciju poklona jer su ih primali. U razdoblju od 2011. godine do 2015. godine primili su osam poklona. Njihova evidencija sadrži datum, funkciju, ime i prezime te prigodu kojom je ministarstvo primilo poklon.

Evidencija otkriva kako je 29.10.2014. godine danski ministar prehrane, poljoprivrede i ribarstva, Dan Jørgensen, ministarstvu poljoprivrede poklonio fotografiju danskog kraljevskog para.

Druge poklone većinom su darivali veleposlanici. Veleposlanica Izraela u Hrvatskoj Zima Kalay Kleitman poklonila je sliku, a veleposlanik Kazahstana ukrasni tanjur. 

Tanjuri, slike

Prema svemu sudeći, vođenje evidencije primljenih darova u državnim tijelima nije obveza državnih tijela. Dakle, ostaje svakom državnom tijelu na izbor želi li je voditi ili ne.

Primjerice, kad pojedino izaslanstvo posjeti nekog u državnom tijelu i donese neki poklon, na izbor onome tko je poklon dobio ostaje da taj predmet, knjigu ili bilo što drugo pospremi u ormar i zaboravi na njih ili da javno obznani da je dobio poklon.

No ne postoji li službeni registar darova, nema taj dar gdje upisati.

Ovako izgleda evidencija vođenja poklona / Screenshot / imamopravoznati.org

Slobodan Izbor

Volonteri servisa Imamopravo znati poslali su upite svim ministarstvima. Od svih su tražili isto: evidenciju poklona koje su primili.

Rok za odgovor predviđen Zakonom o pravu na pristup informacijama još uvijek traje pa su i Ministarstvo financija i Ministarstvo poljoprivrede odgovorili relativno brzo. Od ostalih ministarstva, odgovor se još uvijek čeka i bit će zanimljivo vidjeti što su prijavili. 

Pitali sve 

Inače, u Akcijskom planu uz  Strategiju suzbijanja korupcije iz 2012. godine postoji mjera čija je svrha, između ostalog,  jačanje povjerenja građana u državne institucije. 

Ministarstvo vanjskih i europskih  poslova tako je nositelj mjere zamjene postojećeg upisnika primljenih darova novim upisnikom s dodatnim podacima koji uključuje podatke o primatelju dara, dimenzijama, lokacijom i slikom poklona. 

U objašnjenju mjere stoji: “zamjenom postojećeg upisnika primljenih darova novim upisnikom s dodatnim podacima (primatelj dara, dimenzije primljenog dara, lokacija, slika) želi se postići da svi primljeni darovi koji prelaze iznos od 500,00 kuna budu adekvatno i ažurno popisani i sačuvani kao vlasništvo Republike Hrvatske“.

 

Kako bi građanima putem interneta omogućili lakši pristup informacijama koje imaju tijela javne vlasti te doprinijeli transparentnosti i odgovornosti prema građanima, Programiraj za Hrvatsku i GONG platformu “Imamo pravo znati” lansirali su 9. lipnja 2015. 

Korisnici su do danas poslali 868 zahtjeva za informacijom. Tijela javne vlasti odgovorila su na njih 526. 

 

Newsletter

Imaš li mišljenje?
IZRAZI GA!

Facebook komentari