Teme

Tko je rekao da djecu ništa ne zanima?

Saša Basa 17:28 • 25.09.2016 Osvježeno 20:06 • 25.09.2016 Vrijeme čitanja 3 minute
Facebook / Znanstveni piknik

“Znanost je kreativnost, druženje, životni poziv…i zabava!”, govore mladi umovi iz svih krajeva Lijepe naše koji su s profesorima došli pomoći u jednom cilju – pokazati da je znanost zapravo jedna velika soba za igranje.

Znanstveni piknik doživio je svoje peto izdanje, a sa sigurnošću možemo reći kako je ovo jedan od važnijih događaja za sve uzraste u Hrvatskoj. Zašto? Razloga je mnogo.

Piknik se može se definirati upravo kao igraonica jer, u svojoj biti, to i jest, a posjetitelji su u velikom prostoru manifestaciju mogli doživjeti i kao sajam znanstvenih dostignuća.

To u mnogočemu i jest svojevrstan sajam u kojem djeca mogu vidjeti i isprobati gotovo sve što požele; od eksperimenata iz fizike ili kemije do robotike, a edukatori su zauzeli čak 129 pozicija.

Albert Gajšak

U takvom ambijentu djeca uviđaju kako ništa od toga nije daleki svijet pun nepoznanica, već stvari koje nas okružuju i s kojima se na licu mjesta mogu igrati.

Upravo je to jedan od razloga zašto Znanstveni piknik iz godine u godinu raste.

Manifestacija ukazuje na iznimno velik potencijal u razvoju djece i društva općenito, ali i izaziva stereotipnu sliku da današnju djecu baš ništa ne zanima.

YouTube.com

“Krenuli smo 2012. godine s jednom skromnom manifestacijom u Boćarskom domu. Kako je posjećenost rasla i kako smo prerasli postojeći prostor, preselili smo na Zagrebački velesajam gdje smo se zadržali dvije godine. Naposljetku smo odabrali Jadran film zbog velikog broja sadržaja i potrebe za još većim prostorom”, rekao je Davor Komerički, jedan od organizatora iz Udruge profesor Baltazar.

Facebook / Znanstveni piknik

Dokaz da se radi o Hrvatskoj, a ne samo zagrebačkoj priči, jest taj da ove godine na Znanstvenom pikniku sudjeluje 25 škola, dok u prve dvije godine nije sudjelovala niti jedna.

Organizatorima takav odaziv predstavlja zaista veliki uspjeh te očekuju oko 50 tisuća posjetitelja.

‌Facebook / Znanstveni piknik

Međutim, to nije sve. U ovu uspješnu priču priključilo se i sedam zemalja iz Europe, a posebno je naglašeno da je ove godine Slovenija zemlja partner iz koje također dolaze edukatori i popularizatori znanosti.

Dapače, projekt je prepoznala i slovenska vlada, tako da postoji mogućnost da se manifestacija sljedeće godine proširi i kod susjeda.

‌Albert Gajšak

“Cilj manifestacije je da se dođe do prostora gdje će se svakodnevno događati popularizacija znanosti, dakle znanstveni centar kao muzej, ali ne onaj od kojeg se bježi, nego onaj u u kojem piše “dirajte”, dakle, gdje je posjetitelj dio sadržaja, gdje se uči i razmjenjuju ideje. Znanstveni piknik je zapravo alat kojim se želi doći do znanstvenog centra”, zaključio je Davor Komerički.

Newsletter

Facebook komentari