Teme

Nina i Saška: dvije žene koje su dovele Flamenco u Zagreb

[email protected] 16:03 • 29.08.2016 Vrijeme čitanja 5 minuta

Flamenco je naš način života. Radi se o jednoj umjetnosti koja proizlazi iz dubokog stanja uma. Vrijednosti koje flamenco promiče kroz emocije je sastavni dio tog izričaja  – govori pjevačica Nina Ćorić dok prevrće papire nužne za organizaciju još jednog Flamenco Festivala Zagreb.

– Ideja je nastala 2011. godine u backstage-u jednog zagrebačkog kazališta gdje smo prije nastupa rekle jedna drugoj; “hajmo dovesti Flameco u Zagreb”  – uključuje se njezina prijateljica Saška Šašić.

Tako je Zagreb postao jedini grad u ovom dijelu Europe koji ima festival flamenca.

Njih dvije su prijateljice koje dijele istru strast, prema flamencu, umjetnosti koja je nastala krajem 15. stoljeća na jugu Španjolske, a svoj vrhunac razvoja doživjela krajem 19. stoljeća.  

Od tada obuzima pažnju svih koja ga imaju prilike čuti i vidjeti, pa nije niti čudno što ga je UNESCO 2010. proglasio nematerijalnom kulturnom baštinom.

Od prvog festivala koji je održan u Zagrebu 2012. godine, svake godine letvica je bila sve više. Tako je prošle godine festival posjetilo 1400 ljudi.

Ove godine održat će se od 4. do 6. rujna u Zagrebačkom kazalištu lutaka i Mojo baru, a prikazati će odraz aktualnog umjetničkog stvaralaštva flamenco scene.

Nina i Saška upoznale su se 2011. prilikom plesne radionice flamenca koje je Saška prva pokrenula u Hrvatskoj. Ples i pjevanje oduvijek idu ruku pod ruku. Nina je prva je i zasad jedina pjevačica flamenka u ovom dijelu Europe priznata od struke.

Tko je Nina Ćorić? 

Nina Ćorić

Iako samouka i bez prethodnog glazbenog obrazovanj,2010. godine bilježi uspjehe izvodeći flamenco u kultnom jazz klubu Boška Petrovića.

Sljedeće godine upoznaje Saška Šašić,  današnju kolegicu i suorganizatoricu Flamenco Festivala Zagreb te 2012. godine organiziraju Prvi Festival Flamenca u Zagrebu.

Projektom “Pjevajući Lorcu” koji je održan na tom, prvom Festivalu Flamenca privlači pažnju flamenco umjetnika iz Španjolske te je pozvana u Madrid na konzervatorij flamenka “Amor de Dios” na daljnje usavršavanje. 2013. projektom “Yo soy flamenca” uvodi klavir u svoj flamenko izričaj.

Od 2014. započinje suradnje s renomiranim flamenko umjetnicima iz Španjolske te aktivno promovira i njeguje tradiciju flamenka u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

2015. s Filipom Šovagovićem surađuje na djelu „Lorca“. 2016. kreće njezina suradnja s poznatim flamenco gitaristom iz Sarajeva, Mirzom Redžepagićem, s kojim bilježi veliki uspjeh u BiH i Hrvatskoj.

Aktivno surađuje s Veleposlanstvom Kraljevine Španjolske u Hrvatskoj te predstavlja flamenco pjevanje u ovom dijelu Europe.

Tko je Saška Šašić? 

Zeljko Krncevic

Inače plesačica i  koreograf. Rođena je u Hrvatskoj, svoju plesnu edukaciju u oblasti flamenca započinje u Beogradu, a usavršava u Granadi i Madridu.

U Granadi pohađa Conservatorio de baile Mayte Gálan, zatim se usavršava na renomiranoj flamenco akademiji Amor de Dios u Madridu (prof. Merche Esmeralda, Cristóbal Reyes, Carmela Greco, María Juncal, Miguel Cañas, Alfonso Losa, Antonio Reyes), te se dodatno nadograđuje na raznim plesnim radionicama pod vodstvom priznatih koreografa poput Joaquín Grilo, Rafael Estévez, Olga Pericet.

Tijekom razvijanja samostalnog plesnog stila flamencu dodaje elemente drugih disciplina i to iz  klasičnog baleta, suvremenog plesa te teatra u plesu.

Prvo samostalno autorsko iskustvo ostvaruje 2010. godine nakon čega se intenzivno razvija, ne samo kao plesačica, već i kao koreograf.

Svoje prvo autorsko delo Café Cantante, premijerno izvodi u lipnju 2012. godine baš sa spomenutom Prvom Festivalu Flamenca u Zagrebu.

Sa ovim djelom osvaja nagradu za najbolju plesnu predstavu na XXIX Internacionalnom festivalu Sarajevska zima. U studenom 2013. postavlja predstavu La Rosa del Penal koju premijeno izvodi na Festivalu CIBRA u Toledu. Iste godine postaje članicom trupe Pedra Fernándeza u čijim predstavama nastupa kao solo izvođač, te sudjeluje na turneji po mnogim europskim zemljama.  

Tijekom 2014. i 2015. godine intenzivno radi na interdiscipliniranom plesnom projektu Flamencoraneo te ga premijerno prikazuje na Međunarodnom festivalu suvremenog kazališta u Splitu u lipnju 2015. godine.

Kao dio ovog projekta stvara nekoliko kratkih performansa : Delirium (kazalište Nave 73, Madrid, ožujak 2016) i Confrontation (rad u toku).

U suradnji s istaknutim koreografima i glazbenicima iz Španjolske, Francuske, Slovenije, Srbije i Brazila 2016. godine osniva trupu « Flamencoraneo company » te stvara predstavu Metamorphosis (Sibenik Dance Festival, srpanj 2016).

Posljednjih nekoliko godina radi na razvoju i promociji flamenco kulture u mnogim zemljama ovog dijela Europe. Osnivačica je i umjetnički direktor Flamenco Festivala Zagreb koji već pet godine okuplja flamenco umjetnike iz regije i dovodi poznata imena španjolske flamenco scene.

Newsletter

Facebook komentari