Hrvatska

Uvrstili domaći pogreb u turističku ponudu? U Supetru će pogrebne povorke prolaziti kroz turistički resort…

[email protected] 23:07 • 06.05.2017 Osvježeno 23:42 • 06.05.2017 Vrijeme čitanja 4 minute

U gradu Supetru, pogrebne povorke uskoro će opet prolaziti ravno kroz turistički resort; redove ležaljki, pokraj polugolih turista.

Smrt je dio života i ispraćaj mora biti dostojanstven i tu dolazimo do problema koji je u ovom slučaju dubok i uključuje sve elemente klasične “domaće priče” o odnosima investitora i lokalne sredine.

S jedne strane ovog bizarnog sukoba stoji najveći poslodavac u Supetru, hoteli Svpetrvs koje je novi investitor spasio od bankrota. S druge strane stoji gradska vlast koja deklarativno podržava razvoj turizma i hvali se odličnim rezultatima ali s glavnim generatorom tih rezultata ne želi riješiti tekuće probleme.

Srž problema

Biste li vi dok ležite na bazenu voljeli gledati pogrebnu povorku? S druge strane, bi li vam kao sudioniku pogrebne povorke bilo ugodno gledati Franza i Josepha kako se mažu domaćim maslinovim uljem? 

Naime, kako piše portal Direktno, Gradska uprava Supetra, predstavljena gradonačelnicom Ivanom Marković odlučila je na samom početku turističke sezone ponovo pokrenuti ideju o tome da grad pogrebne povorke usmjeri ravno kroz turističko naselje ‘Svpetrvs hotela’.

Naime, do gradskog groblja vode dva puta, jedan uz more kojim su u zadnje dvije godine prolazile pogrebne povorke, i drugi koji vodi kroz područje gdje se odmaraju turisti i kojim će povorke uskoro ponovo krenuti. 

Golotinja i lijesovi

Upotreba ovog drugog puta praktički kroz hotel stvara tragikomičnu situaciju u kojoj ožalošćeni mještani prolaze metar pored turista koji se sunčaju, igraju ili jednostavno odmaraju. Riječ je o elitnim gostima koji stižu iz cijelog svijeta u jedno od najluksuznijih jadranskih odmarališta.

Ovaj bi se ‘slučaj’ mogao promatrati kao inat mještana tipičan za otočku sredinu, kad ne bi bilo dvije činjenice: prva je ta da su ‘Supetrus hoteli’ najveći poslodavac i najveći uplatitelj prireza i komunalnih davanja u ovom mjestu, a druga da se lokalni izbori brzo približavaju pa gradska vlast iz redova SDP-a skuplja glasove gdje stigne, makar i na vlastitu dugoročnu štetu. 

S jedne strane, ‘Supetrus hoteli’ ponudili su financiranje proširenja i osiguranja druge varijante puta prema groblju koji prolazi najlogičnijom i najkraćom putanjom, uz more. Kako kažu, platili su geodeta, arhitekta te riješili sve pripremne radove o svom trošku. Ističu kako je na to rješenje u jednom trenutku pristala i gradonačelnica Ivana Marković, ali se kasnije iz njega povukla. 

S druge strane, Ivana Marković prije nekoliko mjeseci preko svoje Facebook stranice najavila je kako ne odustaje od svojih namjera. 

-Naša kompanija u najavi za ovu godinu već ima rezervirano 400 tisuća noćenja. Čovjek bi očekivao da će gradska vlast, koja je prva dobila taj podatak, barem pripremiti mjesto za nadolazeću sezonu, no oni ovdje ništa ne rade. Niti sređuju plaže, koje su javne i u njihovoj nadležnosti, ne kose trave, ne žele popraviti niti javni wc na trajektnom pristaništu. Sve smo mi to željeli učiniti i uljepšati mjesto o našem trošku. Međutim i to nam je grad zabranio. Onda možete zamisliti koliko im je stalo do uspješne turističke sezone – ističu iz uprave hotela. 

Newsletter

Facebook komentari