Hrvatska

Jeftinije poslovanje: započinje sustavno rezanje troškova gospodarstvu

[email protected] 20:55 • 05.01.2017 Vrijeme čitanja 4 minute
Ilustracija / Pixabay

Nakon porezne reforme, kojom su porezno rasterećeni građani i poduzetnici, Vlada Republike Hrvatske nastavlja s reformama i pokreće rezanje administrativnih troškova za 1,5 milijardi kuna i dodatno smanjivanje neporeznih nameta.

Ovime započinje cjelovituareformu poslovne klime koja jamči jeftinije i jednostavnije poslovanje, uz lakši pristup tržištu usluga. 

Cilj jest rasteretiti gospodarstvo od prekomjerne administracije te ju učiniti jednostavnijom i jeftinijom nego što je danas. Vlada ovom reformom započinje sustavno raščišćavanje propisa, birokracije i administrativnih zahtjeva te je posvećena sprječavanju nastanka novih.

Uštede na administrativnim troškovima poslovnom sektoru će ostaviti više vremena i novaca za daljnji razvoj poslovanja, ulaganja i zapošljavanje. Liberalizacijom tržišta profesionalnih usluga povećat će se konkurencija.

-Želimo osloboditi potencijal privatnom sektoru za stvaranje vrijednosti i novih radnih mjesta – navode iz Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta

Područja pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja koja donosi Akcijski plan su: zaštita na radu, sanitarni i zdravstveni uvjeti, energetska učinkovitost u gradnji, trgovina i posredovanje u prometu nekretnina. Akcijskim planom se, također, stvaraju uvjeti za liberalizaciju tržišta profesionalnih i poslovnih usluga.

 

Primjeri pojeftinjenja i pojednostavljenja poslovanja su sljedeći:

putem e-obrasca poduzetnici će moći samostalno izrađivati procjene rizika, bez potrebe plaćanja skupe vanjske usluge (ušteda: 500 milijuna kuna)

skraćivanje vremena i cijena usavršavanja radnika za zaštitu na radu za 50%  (ušteda: 230 milijuna kuna)

smanjuje se  učestalost održavanja Odbora za zaštitu na radu s 4 puta godišnje na 2 puta godišnje ( ušteda 160 milijuna kuna)

pojednostavljuje se i digitalizira postupak prijave gradilišta inspektoratu rada,vrijeme se smanjuje sa 16 sati na 15 minuta, bez ispunjavanja tiskanice (ušteda: 9 milijuna kuna)

rjeđi sanitarni i zdravstveni pregledi – 1 godišnje, umjesto 2 puta (ušteda: 83 milijuna kuna)

jednostavnije evidentiranje radnog vremena

oslobođenje članova uprava i izvršnih direktora trgovačkih društava obveze da sami sebi blokiraju račun pri FINA-i zbog neisplate plaće na vrijeme

elektroničko plaćanje pristojbi, bez obveze kupnje državnih biljega

od poduzetnika se neće tražiti podatke koje država već ima (npr. izvodi iz registara i sl.)

Ovo su samo neke od mjera koje iz Akcijskog plana za administrativno rasterećenje gospodarstva koji sadrži 104 reformske mjere za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti poslovnog okruženja.

 

Sastavni dio ovog paketa je i ponovno aktiviranje Povjerenstva za smanjenje i ukidanje neporeznih davanja. Cilj ovog Povjerenstva je analizirati postojeće podatke iz Registra neporeznih davanja te utvrditi popis pojedinačnih neporeznih davanja čija će se vrijednost smanjiti za minimalno 30% iznosa iz registra ili ukinuti na razini svake godine.

Ujedno, Vlada  na inicijativu Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta pokreće razvoj brzih i jednostavnih e-usluga za pokretanje posla i e-dozvola za pristup tržištu usluga u nizu sektora, bez papira i biljega.

E-usluge će biti dostupne putem već uspostavljene Jedinstvene kontaktne točke za usluge psc.hr. Time se potiče daljnja digitalizacija administrativnih procesa te štedi barem 70% vremena i novca na traženje informacija o pokretanju poslovanja i ispunjavanje formalnih obveza.

Tijekom 2017. godine ovaj će proces biti intenziviran donošenjem novih, dodatnih mjera za pojeftinjenje i smanjenje prevelike reguliranosti propisa.

Newsletter

Facebook komentari