Hrvatska

8 stvari koje niste znali o Prvom hrvatskom suzavcu

NativeAdSolutions 08:52 • 19.10.2017 Vrijeme čitanja 9 minuta

Iza svakog proizvoda krije se nešto manje vidljivo. Mjeseci i mjeseci zalaganja i truda koji rezultiraju stvaranjem nečeg posebnog i jedinstvenog. Takva je i priča o Prvom hrvatskom suzavcu koji će se uskoro početi prodavati u u svim trgovinama koje prodaju takve proizvode diljem Hrvatske.

Uz to, PHS ćete moći nabaviti putem web stranice phs-spray.com, na kojoj ćete naći iscrpne informacije o svakom našem proizvodu. Ubrzo nakon toga prodaja PHSa počinje i u ostalim državama regije i EU. Začetnika projekta Gorana Berića, pitali smo smo sve o PHS-u. 

8. Ideja o proizvodnji suzavca u Hrvatskoj? (a ne negdje drugdje)

Porast nasilničkog ponašanja svih oblika, naročito u europskim metropolama izravno utječe na kontinuirani rast potražnje za sredstvima za samozaštitu kako na inozemnim tržištima EU i zemalja našeg okružja pokazuju tako i na domaćem.

Na hrvatskom tržištu trenutno se nude uvozni suzavci. Ne postoji niti jedan domaći proizvođač suzavca na bazi ljute papričice (OC pepper spray) kako u Hrvatskoj tako i u našem okružju.

Nakon detaljnog istraživanja odlučili smo popuniti tu tržišnu nišu tako da smo razvili domaći suzavac u klasi najboljih suzavaca koji se danas nude na svjetskom tržištu.

Domaći stručnjaci

Iako na prvi pogled jednostavan proizvod, razvoj i proizvodnja pepper spreja uključuje stručnjake raznih specijalnosti.

Budući da mi u Hrvatskoj imamo izvrsne stručnjake iz potrebnih područja, vrlo lako smo okupili mulitidisciplinarni tim stručnjaka i entuzijasta, a rezultat je PHS, Prvi hrvatski suzavac, pepper spray na bazi ekstrakta ljute papričice, oleoresin capsicum.

Na taj način zaposlili smo domaće kapacitete i proizveli vrhunski proizvod za domaće i svjetsko tržište koji je konkurentan kako cijenom i dizajnom, tako i svim tehničkim karakteristikama.

7. Kome je namijenjen suzavac?

Suzavac, odnosno OC pepper spray, namijenjen je širokoj populaciji. Kao sredstvo za samoobranu mogu ga koristiti svi. PHS je viskoučinkovito sredstvo koje nije štetno i ne ostavlja trajne posljedice na zdravlje ljudi i životinja.

Zato se smatra najhumanijim sredstvom za samoobranu. S druge strane praktično je, jeftino i jednostavno za upotrebu, ne zahtjeva nikakve dozvole i može se nabaviti u slobodnoj prodaji.

Danas pepper spray u svojoj standardnoj opremi imaju policije širom svijeta, tako da je njegova učinkovitost neupitna s brojnim prednostima u odnosu na slična sredstva za samoobranu.

PHS PRO nije zapaljiv, pa se može koristiti i u prostorima gdje postoji opasnost od otvorenog plamena ili iskre. Uz to, učinkovit je na otvorenom i u zatvorenom prostoru s dometom do 6 metra, a može se koristiti protiv svih vrsta napadača, tu mislim na ljude i životinje, naročito agresivne pse, vukove, lisice i sl.

Razvili smo i najjaču formulu koja se može koristiti za odvračanje velike divljači kao što je medvjed. Zbog toga je suzavac danas omiljen među lovcima, šumarima, pastirima, izletnicima, planinarima i svima koji su na bilo koji način izloženi riziku od napada divlje zvijeri.

6. Kako djeluje suzavac?

Aktivna tvar OC (oleoresin capsicum) je potpuno prirodna tvar ekstrahirana iz posebnih vrsta ljute papričice. OC djeluje na respiratorni sustav, oči, kožu, sluznicu i motoričke sposobnosti. 

Primjenom ove tvari tijelo reagira kao da je opečeno. Dio tijela koji je došao u dodir s aktivnom tvari postaje crven, iziritiran te izlučuje tekućinu.

Ukoliko dođe u kontakt s očima i sluznicom, djeluje dodatno nadražujuće i na taj način onemogućava osobu ili životinju u napadačkoj aktivnosti. 

Posebnost aktivne supstance OC (oleoresin capsicum) je da djeluje na svim živim bićima koja imaju sluznicu, uključujući gmazove, morske pse i insekte. Uz sve navedeno, sredstvo nije opasno po zdravlje ljudi.

Svi simptomi prolaze spontano za nekoliko sati. U svijetu je zabilježeno svega nekoliko slučajeva smrtnog stanja i to isključivo zbog srčanih komplikacija, a ne respiratornih problema.

5. Koliko učinkovito tjera napadača?

U usporedbi s drugim vrstama prisile iste kategorije, učinkovitost suzavca doseže 90%. To pokazuju istraživanja koja je napravio FBI Forensic Science Research and Training Center u svojoj analizi implementacije pepper spraya u američke agencije za provedbu zakona. 

4. Po čemu je PHS poseban?

Zahvaljujući funkcionalnom dizajnu sigurnosne kape, nemoguće je djelovati PHSom prema samome sebi, niti ga je moguće nehotično aktivirati. Uz to, ergonomski dizajn omogućava jednostavno ciljanje prema napadaču.

Svi naši suzavci opremljeni su najnovijom generacijom ventila koji omogućavaju pouzdano izbacivanje OC smjese iz svih položaja bočice. Ta, mi smo je nazvali, all around tehnologija otklanja nedostatak koji mnogi drugi suzavci imaju, a to je da su neupotrebljivi ako bočica prilikom djelovanja nije pokrenuta uspravno. 

Pravi kut 

Ipak, kvaliteta i uravnoteženost OC smjese kojom punimo PHS, najvažnija je komponenta suzavca i predstavlja našu glavnu konkurentsku prednost. OC smjesa razvijena je kod nas, a ekstrakt ljute papričice koji koristimo najjači je trenutno dostupan na tržištu.

Uz to, naš ekstrakt koristi se u prehrambenoj industriji zbog toga posjeduje HACCP, KOŠER i HALAL certifikat, te je proizveden od GMO free papričica. To dokazuje njegovu neškodljivost za ljudsko zdravlje i potpuno prirodno porijeklo.   

3. Koliko je suzavac jak?

Kad smo kod pitanja označavanja jačine suzavca, ovdje kupac može očekivati sve moguće trgovačke smicalice. Svakom proizvođaču je cilj da njegov suzavac ostavi dojam najjačega. Najčešće se ističe samo koncentracija OC ekstrakta u smjesi, ali ne navodi se jačina, odnosno ljutina tog ekstrakta.

Na taj način kupaca se navodi da izabere proizvod koji ima najveći postotak OC ekstrakta, iako to nikako ne znači da je taj suzavac i najjači, najljući.

Vrh ponude

Jačinu OC ekstrakta klasičnom metodom mjerimo SHU jedinicama (Scoville Heat Unit). To je organoleptički test, koji je subjektivan, odnosno nepouzdan, jer se temelji na procjeni ljutine pojedine vrste papričica od strane osmeročlanog žirija.

Danas postoji pouzdana znanstvena metoda, HPLC (High-performance liquid chromatography) kojom se utvrđuje jačina papričice, odnosno mjeri se količina capsaicinoida u OC ekstraktu. Capsaicinoidi su spojevi koji papričici daju ljutinu. Mjera je MC (major capsaicinoids) i izražava se u postotku.

Najjači suzavac koji se danas na tržištu može slobodno nabaviti ima MC 1,33%. 

PHS u svojoj ponudi ima jačine od MC 0,6% do MC 1,33% i najmanje 10% OC ekstrakta, što ga po jačini svrstava u sam vrh ponude suzavaca.

Znači, odgovor na postavljeno pitanje je da kupac kod nabavke suzavca mora provjeriti jačinu OC ekstakta u smjesi. Uz to, važna je i količina OC ekstrakta u smjesi. Uzevši u obzir ova dva čimbenika lako donosimo odluku o izboru najjačeg suzavca.

2. Suradnja s domaćim partnerima

Ostvarili smo kontakte s domaćim proizvođačima ljutih papričica, te razvijamo cijelu paletu novih proizvoda na bazi oleoresin capsicuma, ekstrakta ljute papričice.

To neće biti samo prioizvodi za samozaštitu, nego i proizvodi namijenjeni poljoprivrednicima u borbi protiv brojnih nametnika. Temeljem zadnjih istraživanja OC se pokazao kao izvrstan repelent koji je visokoučinkovit i potpuno bezopasan za okoliš. 

1. Susretljivost institucija

Ovim putem bi se zahvalio Ministarstvu gospodarstva, Hrvatskoj agenciji za toksikologiju i antidoping na konkretnoj, brzoj i stručnoj pomoći, bez koje PHS nikad ne bi ugledao svjetlo dana. Tako da na državne institucije nemam prigovor. 

 

Newsletter

Facebook komentari