Kojeg plina ima najviše u zraku

Kojeg plina ima najviše u zraku

Znate li kojeg plina ima najviše u zraku?

Iz sekunde u sekudnu, na nesvjesnoj razini udšemo atmosferski zrak. Pri tom uopće ne razmišljamo koje plinove udišemo u svoje tijelo. Zatim se uputimo na planinarsku ekspedkiciju, na npr. Kilimandžaro, i u jednom trenutku isti taj zrak koji smo udisali na nesvjesnoj razini postane nekako drugačiji. Osjećamo nedostatak daha, možda i laganu vrtgoglavicu, neki od nas i jaku vrtoglavicu i mučninu. Što se događa? Zašto se osjećamo tako? Da li je zrak kojega udišemo na toj čarobnoj i visokoj afričkoj planini nekako drugačiji? Mogli bi se upitati kojeg plina ima najviše u zraku, jer nekako nam se čini da taj kisik kojeg smo uzimali zdravo za gotovo svo ovo vrijeme fali više no ikad. I bili bi upravu. Zbog visinske razlike zrak je sve rijeđi i količina kisika koju udahnemo pri vrhu Kilimandžara manja je nego u podnožju. A na pitanje kojeg plina ima najviše u zraku, odgovor je dušik u najvećem udjelu (78%), a zatim kisika (20, 9%).

Kojeg plina ima najviše u zraku a kojeg u tragovima?

U prethodnom poglavlju smo saznali da kojeg plina ima najviše u zraku, da je to uvjerljivo duših a tek onda nama najkorisniji kisik. Međutim, osim što sada znate kojeg plina ima najviše u zraku, bilo bi dobro proširiti to znanje i naučiti koje još to plinove udišemo u atmosferskom zraku a da nemamo. Drugim rijelima kojih plinova ima u tragovima, ali i dalje postoje. Argon (Ar) je sljedeći plin koji je najzastupljeniji u zraku, treći po redu, i zauzima 0. 9 %. Nakon njega, na red dolazi plin kojeg izdišemo i kojega koriste biljke. Svi ste čuli za njega, to je ugljikov dioksid i to u udjelu od 0. 03%. Međutim, i to nije sve. U zraku se nalaze, u zrakovima i ovi plinovi: neon (Ne), helij (he), vodik, sumporov dioksid, metan, pa čak i otrovni ugljikov monoksid. Samo što se taj zloglasni plin, znan još i kao tihi ubojica, nalazi u toliko sitnim tragovima da nam ne može nauditi.

Morate znat kojeg plina ima najviše u zraku i ove zanimljivosti u vezi zraka!

Kao što smo učili još od osnovne škole, zrak je smjesa plinova koja je kao omotač vezana uz Zemlju. Zemlja tu smjesu plinova drži gravitacijskim silama. Bez zraka kakvog poznajemo danas ne bi bilo života na zemlji. Osim što sada znate kojeg plina ima najviše u zraku i da je to dušik, vrijedi znati i ove zanimljivosti u vezi našeg atmosferskog zraka. Tako npr. se možete pred svojim prijateljima pohvaliti da znate da je ukupna masa zraka 5, 1 puta 10 na osamnaestu potenciju. Isto tako, možete reći da je kisik u današnjem omjeru u zraku postignut prije približno 400 ili 500 milijuna godina kao direktni odgovor na fotosintezu flore u oceanima. Mogli bi se zapitati da li je odgovor na pitanje kojeg plina ima najviše u zraku isti danas kao što je bio i prije 500 milijuna godina ili se sastav zraka toliko izmjenio od tad? Ne brinite, odgovor bi i tad bio isti, a to je uvjerljivo dušik.

Tagovi:

Merkur – značenje Merkura u astrologiji

Merkur – značenje Merkura u astrologiji

Merkur je planet u Sunčevom sustavu koji je najbliži Suncu i potrebna mu je godina dana da prođe kroz dvanaest horoskopskih znakova. Ovaj planet je vladar Djevica i Blizanaca, te je vrlo znatiželjan,

5 načina da se brzo riješite dugova

5 načina da se brzo riješite dugova

Cijeli moderni svijet je u dugovima jer unaprijed troši još nezarađen novac. Moderni ljudi žele imati sve sada i odmah bez odgode, no, život na dug otkida dijelove vaše budućnosti