Koje cvijeće saditi zajedno

Koje cvijeće saditi zajedno

Koje cvijeće saditi zajedno da bi vaš vrt procvjetao

Vrtlarstvo je prilika dostupna svakoj osobi koja želi stvoriti gostoljubiviji i šareniji prostor. Poznavanje različitih biljaka i njihovog uzgoja jedinstven je izazov u kojem nema ograničenja u djelatnostima. Sadnja cvijeća izvrstan je način da svom vrtu i balkonu date potpuno novi izgled. Jednostavnim kombiniranjem određenih biljaka možete stvoriti dobru ravnotežu i balans boja. Zato se često kaže da se cvijet nikada ne natječe s drugim cvijećem oko sebe, već samo cvjeta. Da biste saznali koje cvijeće saditi zajedno, prvo biste trebali razmotriti vrijeme cvatnje. Crnooki pupoljak (Rudbeckia fulgida) u vrtu je izvrstan u kombinaciji sa cvjetovima kozmos (Cosmos bipinnatus), floksom-miksom, žutom tratinčicom, ljiljanom (Hemerocallis). Tulipani koji cvjetaju u proljeće preferiraju društvo drugih cvjetnih lukovica poput zumbula i narcisa. Imati vrt s različitim vrstama cvijeća nije samo estetski lijep, već je i vrlo jednostavan za napraviti. Općenito, cvijeće treba malo njege, vode i sunca za održavanje, a kada je u pitanju koje cvijeće saditi zajedno, bilo da se radi o balkonskom cvijeću i vrtnom bilju, izbor je raznolik.

Koje cvijeće saditi zajedno u proljeće

Za uživanje u vrtu punom cvijeća ili balkonu ukrašenom šarenim sezonskim cvijećem mnogo će ovisiti o osobnom ukusu. Ako ste u dilemi koje cvijeće saditi zajedno, prvo razmislite o tome da biljke koje idu zajedno moraju imati iste potrebe u pogledu vode i sunčeve svjetlosti. Ako određeno područje u vašem vrtu ima puno sunca, onda je najbolji izbor staviti samo one vrste koje dobro podnose visoke temperature. Treba napomenuti da mnogi cvjetovi izgledaju dobro s biljkama koje imaju komplementarne visine i nijanse. Kada želite znati koje cvijeće saditi zajedno, imajte na umu još nekoliko važnih stvari. Uvjeti uzgoja biljaka su od velike važnosti. U skladu s tim, trebate upariti sezonsko cvijeće koje zahtijeva istu količinu vlage i sunčeve svjetlosti. Stoga niže biljke koje vole sunce ne treba kombinirati s visokim biljkama jer će na njih baciti sjenu. Prilikom sadnje cvijeća imajte na umu one biljke koje će cvjetati u isto vrijeme, njihov oblik i boju. Iako je uparivanje cvijeća istih ili sličnih boja lijepo, neće naglasiti njihovu ljepotu, ali može izgledati ujednačeno. Stoga kombinirajte komplementarne boje, kako bi se cvijeće istaknulo, poput žute i ljubičaste.

Koje cvijeće saditi zajedno u visoke posude

Budući da uvijek postoji dilema koje cvijeće saditi zajedno, sve dok vodite računa o uvjetima uzgoja i vremenu cvatnje, nećete pogriješiti. Poseban naglasak treba staviti na njegu cvijeća i onih vrsta biljaka koje zahtijevaju veću prilagodbu. Savjet najboljih cvjećarna je da maksimalno iskoristite prostor kombiniranjem nekoliko biljaka zajedno. To će vam pomoći da vaš vrt ili balkon izgledaju ljepše, a također će vam omogućiti da uzgajate više različitih biljaka koje biste željeli imati. Što je biljka veća, trebat će joj više prostora. Ako imate pelargonije u svom vrtu pored visokih grmova, to će im uskratiti hranjive tvari i spriječiti daljnji rast. Kako biste to izbjegli, preporuča se odabrati manje biljke, koje su aromatične ili kaktuse. Prilikom uparivanja biljaka birajte samo one koje imaju slične potrebe za zalijevanjem i suncem. Imajte na umu da su sunčeva svjetlost i umjereno zalijevanje prisutni kod lukovica, kao što su tulipani, narcisi, aromatičnih biljaka, poput majčine dušice, ružmarina i metvice. Važna je i veličina posude, jer ako planirate uzgajati nekoliko lukovica, manji lonac će biti bolji izbor od velikog, dok za grmove trebate nabaviti veliki lonac ili veći prostor u vrtu. Znajući koje cvijeće saditi zajedno uštedjet će trud, vrijeme i smanjiti pogreške u sadnji.

Tagovi: