Kako se knjiži avansni račun

Kako se knjiži avansni račun

Zatražite kredit

Koji iznos trebate?

50 € 25000 €

Koji rok plaćanja želite?

15 Dana 18 Mjeseci
Planirano vrijeme isplate : Danas u 14:26
Ukupan iznos za vraćanje:

Nove korisnike ne tražimo platnu listu za iznose do 400 € na maksimalan rok do 30 dana!
Prednosti za stare (postojeće korisnike): nije potrebna verifikacija osobnih dokumenata, mogućnost odobrenja bez platne liste


PRIMJER KREDITA: Uz zatraženi iznos 1.000,00 EUR na period od 150 dana, ukupan iznos sa svim pripadajućim troškovima iznosi 1.021,20 EUR, uz EKS 8,90%, iznos Premije 21,20 EUR te iznos mjesečne rate 204,24 EUR (5 rata).Minimalni period otplate kredita: 90 dana. Maksimalni period otplate kredita: 540 dana. Najveća EKS (Efektivna kamatna stopa): 9,50%.
Procijenjeno vrijeme isplate je indikativno i ovisi o različitim faktorima, npr. imate li račun u istoj banci kao i vaš zajmodavac, da li ste odmah poslali svu potrebnu dokumentaciju i sl.

Kako se knjiži avansni račun, račun za predujam

Da bi znali kako se knjiži avansni račun, moramo prvo znati što je račun za predujam ili isto zvan račun za avans? To je ukratko račun za uplatu koji je obavljen tj napravljen prije isporuke nekog proizvoda ili usluge. Što sadrži avansni račun? Sadržava sve elemente kao i osnovni ili obični račun, primjerice; Koji broj zauzima u redoslijedu računa, prikaz svih iznosa kao i poreznu stopu, osnovicu poreza i iznos poreza, datum/vrijeme i operatera koji je izdao račun, ime tvrtke itd. Račun za predujam se mora obavezno napraviti po primitku predujma tj. Avansa, a ako je isporuka napravljena recimo do roka za podnošenje prijave PDV-a, onda slobodno možete izdati samo ukupni, završni račun bez navedenog računa za predujam/avans. Kako se knjiži avansni račun te kako napraviti račun za predujam? Naveli smo da je račun za avans isti kao i bilo koji drugi račun, ali ima jednu različitost a ona je stavka imenom Predujam i upisuje se kao i bilo koja druga stavka uz poreze i ostalo. Uz to, u napomenu ili uvjete također možete nadodati „Datum primitka predujma: navedete datum“. Svi ostali elementi osim ovoga su isti kao na svakom drugom računu.

Kako se knjiži avansni račun, račun nakon avansnog računa

Nakon svega navedenog možete napraviti i konačni račun. Što sadrži konačni račun? Sadrži one ukupne iznose na stavke u računu uz informacije o primljenim iznosima za avans i porezima koji su u pitanju. Kako se knjiži avansni račun, što uopće znači knjiženje računa? Takvi računi se zovu ulazni računi, i tu se ubrajaju svi računi koji dolaze primljeni od nekih dobavljača kada se izvrši određena kupnja, njihova oznaka u knjigovodstvu je poznata kao URA. Prilikom ulaska ulaznog računa u evidenciju tvrtke ili knjigovodstva njemu se dodjeljuje URA interni broj, krenuvši redom od broja 1. Nakon što je dodijeljen URA interni broj, ulazni račun se knjiži, tj. Kontira. Daljnji slijed knjiženja naravno ovisi o vrsti robe, usluge ili proizvoda koji su kupljeni i što oni predstavljaju za tvrtku. Kako se knjiži avansni račun možete pronaći na raznim online stranicama vezano za knjigovodstvo gdje vam se korak po korak prikazuju unosi i procesi knjiženja, također možete i unijeti vaše iznose. Iako vam mi savjetujemo da se za stručna pitanja obratite knjigovodstvenom servisu.

Kako se knjiži avansni račun, pitanja vezana za avans

Uz pitanje kako se knjiži avansni račun, postoje još mnoga pitanja vezana za avans. Jedna od najčešćih su primjerice da li se radi fiskalizacija računa za predujam? Ako je račun ili računi za predujam, avans plaćeni gotovinom oni se mogu fiskalizirati bez posebnih pravila ili napomena. Što primjerice ako je klijent platio cijeli iznos a vi niste izdali račun za predujam? Primjerice ako ste u tekućem mjesecu primili predujam i ako ste obavili isporuku proizvoda ili tražene usluge, tada ne trebate raditi račun za avans već samo konačni račun bez napomena. Važno je samo da uplata za avans i konačni račun budu obavljeni u jednom obračunskom razdoblju tj. U istom mjesecu. Što ako ste primili više računa za avans? U tom slučaju bitno je na konačnom računu tj. Računu za isporuku navesti sve račune i iznose svih predujma. Često se postavlja pitanje kako se knjiži avansni račun i koje su njegove razlike u odnosu na druge račune, iako svi nekako znaju što znači predujam ili avans.

Tagovi: