Kako se čestita bajram

Kako se čestita bajram

Kako se čestita bajram obiteljskim pozdravima

Kako se čestita bajram obiteljskim pozdravima? Fokus bajrama je posjeta prijateljima i obitelji kako bi se čestitalo i proslavilo mjesec posta koji prolazi. Uoči prvog dana bajrama, domaćinstva će napraviti veliko “proljetno čišćenje”, a ljudi obično kupuju novu odjeću ili odjeću kao poklone djeci kako bi se mogli lijepo odjenuti za vrijeme bajrama. To je zato što je najveća tradicija tokom ovog bajrama posjećivanje članova obitelji, voljenih i bliskih prijatelja. Osnovno je pravilo da što ste stariji u obitelji, to manje morate putovati. Drugim riječima, prvog dana bajrama članovi obitelji obično najprije posjete svoju najstariju i najbližu rodbinu. Starosna hijerarhija se smanjuje kako dani prolaze, a drugi i treći dan bajrama provode u posjetu drugoj proširenoj rodbini i prijateljima. Pozdrav na bayram također je sastavni dio iskustva i nitko se, bez obzira na situaciju, ne suzdržava od pružanja ove posebne želje. Sve se zamjerke zaboravljaju i svi će jedni drugima poželjeti “İyi bayramlar”, što Turci kažu dok se rukuju ili ljube u oba obraza. Eto kako se čestita bajram. Izuzetak je naravno ako ste u prisutnosti starije osobe, u tom slučaju, bez obzira na spol, uzmete ruku osobe u svoju i poljubite je, a zatim nježno spustite čelo na nju. Ovo je gesta poštovanja koja bi trebala biti rezervirana samo za istinski starije i zaslužne. Ne želite ljubiti ruke premladima, u protivnom možete povrijediti neke osjećaje.

Kako se čestita bajram na jugu Turske

Da bi se olakšao ovaj običaj posjećivanja članova obitelji u cijeloj zemlji, uglavnom će sav međugradski prijevoz za bajram biti besplatan. U međuvremenu, zbog ovogodišnjeg pada Ramazana tijekom ljetne sezone, mnogi Turci koriste priliku da imaju slobodno vrijeme za odlazak na odmor. To znači da, iako je prijevoz izvan glavnih metropola i do odredišta za odmor već rezerviran, za strane strance i one koji posjećuju Tursku ovo može biti jedinstvena prilika da iskuse mnogo manje prometa unutar Istanbula i drugih većih gradova Turske. Muzeji i većina trgovina vratit će se u rad drugog dana praznika, a to je ove srijede, što znači da će ostatak tjedna u gradovima biti manja gužva i lakša navigacija. Svi pojure svojim najmilijima da bi ispunili dužnost kako se čestita bajram. To nije slučaj u ljetnim žarištima Turske, međutim mase će se upustiti u gradove za odmor u Bodrumu, Izmiru, Fethiyeu i Antaliji. Hoteli će biti rezervirani mjesecima unaprijed, a najpopularniji turski izvođači izaći će na pozornicu za koncerte puhanja u odredištima širom južne obale. Još jednu točku koju treba imati na umu jest da će se tijekom vikenda ovi posjetitelji odmora vraćati kući pa se očekuje da će čak i međugradske autoceste biti pretrpane. Ramazanski bajram je vrijeme obilježavanja teškog rada mjesečnog posta, a bajram je usredotočen na gozbe, obitelj i suosjećanje. Jedan od načina kako se čestita bajram. Imajte na umu ovaj duh tijekom ovog posebnog vremena i radite kako kaže turska izreka “Tatlı yiyelim, tatlı konuşalım”, što znači: “Jedimo slatko i razgovaraj slatko! ”

Kako se čestita bajram

Ramadan Bayram, poznat i kao Ramazanski bajram, kojeg Turci često nazivaju Şeker Bayramı, ili praznik slatkiša, stigao nam je. Ramazanski praznik službeno započinje danas i traje do petka, 6. juna. Ramazanski bajram je proslava završetka mučnog mjeseca posta za sveti mjesec Ramazan. Jedan od najdužih i najvažnijih vjerskih praznika u Turskoj, ovo je vrijeme obilježavanja mjeseca posta od zore do mraka i uživanja u gozbama s obitelji i prijateljima. Službeni praznik započeo je “arefe”, što znači predvečerje, koje je jučer bilo u bankama i vladinim zgradama koje su radile samo pola dana. Oni koji mogu, kombiniraju vikend prije i poslije kako bi produžili odmor na punih devet dana, što znači da je za neke odmor već započeo. Ponuda slatkiša gostima jedna je od tradicija Ramazanskog bajrama u Turskoj te jedan od načina kako se čestita bajram. Tradicionalno se naziva Şeker Bayramı, što znači blagdan ili “blagdan” poslastica, u odnosu na postojanu tradiciju nuđenja slatkiša ili slatkiša posjetiteljima. Slično Halloweenu, djeca bi ovom prilikom pokucala na vrata svojih susjeda, koji će im zatim ponuditi bombone ili čokolade. Ako želite biti spremni na to kako se čestita bajram, samo se uputite u bilo koji supermarket jer će u ponudi imati divovske bombone s jednim omotom koji su savršeni za darivanje.

Tagovi: