Kako reagira povrijeđeni muškarac

Kako reagira povrijeđeni muškarac

Kako reagira povrijeđeni muškarac i zašto

Kako se kaže sto ljudi sto čudi. Istu činjenicu možemo koristiti kada promatramo kako reagira povrijeđeni muškarac. Dakle, kako reagira povrijeđeni muškarac prvenstveno će ovisiti o svakoj osobi zasebno. Osjećaj povrijeđenosti pripada takozvanim samosvjesnim osjećajima, poput srama, krivnje i ponosa. Povrijeđenost se uglavnom veže za negativne osjećaje, osoba ima osjećaj da joj je povrijeđen ego i čast. Ego i čast imaju velike veza sa našim mišljenjem o sebi samima, pa će udarac na ego i čast izazvati negative emocije i uvrijeđenost. Povrijeđenost kao osjećaj nastaje jedino u međuljudskim odnosima, potrebne su dvije strane kako bi nastao taj osjećaj. Osjećaj povrijeđenosti uključuje više čimbenika, kao spol i opće samopoštovanje koje osoba ima. Kod muškaraca je ego nešto izraženija osobina, pa će udarac na ego najviše povrijediti muškarca. Ego je inače dosta negativna osobina, zbog koje često ne sagledavamo širu sliku i ne dopušta nam realno gledanje na stvar. Povrijeđenost je kompleksa emocija i nastaje kao kohezija vanjskog utjecaja ili čimbenika i unutarnjeg čimbenika, kao što je naša osobnost i samopoštovanje.

Kako reagira povrijeđeni muškarac i utjecaj ega na osjećaj povrijeđenosti

Kako reagira povrijeđeni muškarac kao što smo rekli ovisit će o njegovim osobnim “postavkama” i jednostavno neće svi jednako reagirati. U prosjeku su maškarci skloniji egoizmu, a ego kada je povrijeđen uglavnom izaziva agresivne reakcije poput vrijeđanja, napadanja, agresivne komunikacije, pa čak i fizičkog okršaja. Prirodno je da se muškarac bori za “poziciju” u društvu i svojoj okolini, pa će na napad na svoj ego i sliku koju pokušava zadržati prema okolini, braniti svim dozvoljenim sredstvima. Rijetko će muškarac pokazati slabost i povrijeđenost, upravo suprotno, pokušat će sakriti svoju iskrenu emociju. Općepoznato je kako muškarci ne smiju biti slabići, pa će sve situacije u kojoj je ugrožen njegov macho status, časno i nečasno braniti. Kako reagira povrijeđeni muškarac uvelike ovisi i o osobi koja stoji sa suprotne strane. Inače, kada promatramo osjećaj povrijeđenosti ono što se može primjetiti je da vas u principu osoba do koje vam nije stalo ne može ni povrijediti. Uglavnom su to vaši prijatelji, rodbina, djevojka i žena. Upravo su bliske osobe, posebno partnerice, one pred kojima ne želimo pokazati slabost pa ćemo maskom i gardom braniti svoju poziciju nepokolebljivog muškarca.

Kako reagira povrijeđeni muškarac i što ga najviše vrijeđa

Prirodno je i posve logično reći da se život muškarca vrti oko žene, tako da će sva energija i emocije uglavnom biti vezane za žene i muško-ženske odnose. Upravo iz te činjenice možemo povući još jedan zaključak, a to je da su žene te koje najviše mogu povrijediti muškarca. Naglasak je na partnericama u vezi i braku. Kako reagira povrijeđeni muškarac ako ga žena prevari i osramoti? Odgovor je u velikom broju slučajeva, agresijom. Prevara najdublje ugrožava njegov ego i samopoštovanje, pa čak i imidž koji ima u društvu i okolini. Sljedeći scenarij bi mogao biti i nijekanje, tj. gluma kako ga prevara nije pogodila. Obe reakcije možemo svesti na zajednički nazivnik koji možemo opisati kao želja muškarca da pokaže kako je čvrst i jači od svih udaraca koje mu život nosi. Količina ponosa, samopoštovanja i samouvjerenosti, kao i osoba koja uvrijedi muškarca definirat će kako reagira povrijeđeni muškarac. Biti povijeđen sasvim je normalna reakcija i ne treba ju skrivati, jer što se više prepustite osjećaju povrijeđenosti, prije će vas proći i moći ćete oprostiti i krenuti dalje.

Tagovi: