Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti

Kako zatrudnjeti spolnim odnosom

Cijeli život na zemlji možemo promatrati kao jednu vrstu opstanka i borbe za opstanak. Svaka veza između muškarca i žene kao rezultat može imati stvaranje novog života, tj. rođenje djeteta. Novi trendovi u našim životima, ubrzan način života, relativno lošija prehrana, premalo kretanja i vježbanja negativno su utjecali na začeće djeteta. Kako zatrudnjeti odavno je poznata stvar. Sami mehanizam i kako stvari funkcioniraju kada je trudnoća u pitanju ne treba previše pojašnjavati, ali za svaki slučaj reći ćemo kako spolnim odnosom, kojem slijedi spajanje spermija sa ženskom jajnom stanicom dolazi do začeća. Međutim kako zatrudnjeti ako muškarac ima problema sa spermijima ili žena sa jajnom stanicom? U tom slučaju ne preostaje vam ništa nego konstantno pokušavati, liječiti svoj problem ako je moguće, promijeniti životne navike i na kraju kao opcija postoji i potpomognuta oplodnja. Nekada su problemi sa začećem bili vezani za “starije” parove, dok je danas trend kako sve više mladih parova ima problem. I to je zabrinjavajuće i svakako kao uzrok možemo navesti današnji način života.

Kako zatrudnjeti i povećati plodnost

Sve više mladih žena ima problem sa tim kako zatrudnjeti. Začeće je stvar koja muči mnoge parove. Neuspjeh u začeću djeteta jako utječe i na samu vezu, može dovesti do pojave depresije kod parova, napetosti, svađa i na kraju do raspada cijele veze ili braka. Neke okolnosti mogu negativno utjecati na začeće pa će vam spoznaja o njima pomoći i u situaciji kada ne znate kako zatrudnjeti, tj. što napraviti kako bi vam šanse porasle. Ono što je svakako bitno je razlikovati bolest od stanja. Trenutno stanje i izostanak začeća može se pripisati manjku sreće obzirom da ovulacija kod žena traje jedan dan u mjesecu, odnosno svega nekoliko sati, a da bi bilo još bolje – ne znamo sa sigurnošću koji je to dan. No ako to potraje više od nekoliko mjeseci možda ne bi bilo zgorega obaviti pretrage kako bi se pokušao otkriti uzrok tomu. Nekada je u pitanju neka fizička poteškoća (brzina ili količina spermija, ginekološki problemi kao npr. policistični jajnici, prohodnost jajovoda, endometrioza itd., problemi s radom štitne žlijezde i hormonima ili pak manjak određenih vitamina), a nekada na psihičkoj bazi. Često će već suplementi i kvalitetniji način života i prehrane riješiti problem. Ono što je većini parova vjerojatno omražena rečenica je: opusti se pa će biti. Možda, no ne znači da ne treba prekontrolirati i onu fizičku pozadinu.

Metode kako zatrudnjeti

Postoji mnogo metoda za sprječavanje začeća, no što ako tražimo odgovor baš na ono dijametralno suprotno – kako zatrudnjeti? Prije svega, osvrnimo se na ženski ciklus. Kako znati kad je ovulacija i kad su plodni dani? U principu se dan ovulacije računa retroaktivno, odnosno zna se da je ovulacija bila 14 dana prije zadnjeg dana ciklusa. Ako uzmemo da ciklus traje npr. 29 dana (najčešće između 25 i 31) onda je ovulacija bila 15. dan tog ciklusa. Plodni dani počinju 2-3 dana prije ovulacije jer toliko spermiji mogu ‘čekati’. Dakako, to je lako pratiti i znati ako su ciklusi redoviti i pravilni pa onda možemo dosta dobro i predvidjeti dan ovulacije. Drugi način bi bio mjerenjem bazalne temperature. Naime, na dan ovulacije tjelena temperatura mjerena odmah ujutro viša je čak za pola stupnja od temperature na ostale dane u mjesecu. Treći način bi bio uz pomoć LH trakica. Ova metoda je vrlo popularna i jednostavna jer vam indikator na testnoj trakici pomoću urina (tj. razine luteinizirajućeg hormona) može reći kada ste u najplodnijem razdoblju i kada trebate imati spolni odnos ukoliko želite najveću mogućnost začeća. Četvrta metoda je Billingsova metoda. Kako zatrudnjeti uz pomoć ove metode također nije ništa apstraktno, dapače, smatra se prirodnom i provjerenom – prati se izgled i konzistencija vaginalne sluzi. Kad je ona rastezljiva, najgušća i najobilnija tad je najveća mogućnost začeća. Za koju god metodu se odlučili bilo bi dobro nekoliko mjeseci pratiti svoj ciklus i sve bilježiti pa se potom može zaključiti kojeg dana najčešće nastupa ovulacija.

Tagovi: