Teme

Skandalozno: MUP tisućama građana protupravno oduzeo osobne iskaznice!

Marinko Brkić-Tot 20:09 • 26.09.2016 Osvježeno 21:30 • 26.09.2016 Vrijeme čitanja 6 minuta
Boris Kovacev / CROPIX

Zbog manjkavog načina utvrđivanja prebivališta pri čemu policija koristi samo terensku provjeru, tisućama građana ove zemlje protupravno su oduzete osobne iskaznice čime je prekršeno jedno od temeljnih ljudskih prava – pravo na kretanje.

Naime, u praksi se proces utvrđivanja adrese stanovanja sastoji od terenske provjere pri kojoj se službenici kod susjeda raspitaju o tome živi li neka osoba na adresi. Ako službenici utvrde da ne živi, pišu prijavu temeljem koje MUP ima ovlasti prema kojima može privremeno oduzeti osobnu iskaznicu i tako građaninu oduzeti osobni dokument. Bez izdavanja privremene osobne iskaznice.

Masovna kršenja ljudskih prava

Ovakav način provjere manjkav je iz dva razloga.  Prvi, zato što je u potpunosti naslonjen na policijskog službenika koji nema izbora nego vjerovati usmenoj predaji susjeda čime policajac nije nije istražitelj nego prenositelj informacije.

Drugi je razlog taj što isti taj policijski službenik nema stvarnu mogućnost provjere navoda susjeda čime se u slučaju konfliktnih navoda nalazi u nezahvalnoj situacija procjenitelja kvalitete informacije koja dolaze isključivo od usmenih izvora.

Dokumentirani su i slučajevi gdje su susjedi u pokušaju da napakoste jedni drugima namjerno davali krive informacije policiji čime su doveli do “brisanja” svog susjeda.

Redakciji portala 20minuta izravno se obratilo desetak građana koji ponavljaju sličnu priču; u vrijeme terenske provjere nisu se nalazili kod kuće jer su radili, i tako nekoliko puta. Kako nisu bili svjesni da ih policija “traži” nisu ni primijetili da im je boravište odjavljeno dok nisu nisu došli glasovati.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović još prije šest mjeseci za Jutarnji list je upozorila na mogućnost pogreške nadležnih policijskih uprava prilikom utvrđivanja adrese stanovanja.

– U praksi se cijeli proces oslanja na terenske provjere, i to često u vrijeme kad je većina nas na svome radnom mjestu, a ne kod kuće – tada je rekla.

Da bi stvari bile još gore, u Izvješću pučke pravobraniteljice za 2015. godinu nalazi se i preporuka o pripremi izmjene Zakona o prebivalištu. Prema preporuci, u slučaju neprijavljivanja boravišta trebalo bi iskoristiti mogućnost novčanog kažnjavanja građana, umjesto da im se po službenoj dužnosti odjavljuje prebivalište.

Izbrisani građanin tada je prisiljen zatražiti novu osobnu iskaznicu iako podaci na novoj osobnoj ne moraju ni po čemu biti različiti od onih na staroj. No, dok traje proces, taj građanin nema osobni dokument čime ga MUP tjera u novi prekršaj budući da je kretanje bez osobne iskaznice kažnjivo budući da je riječ o jednom od dva dokumenta kojim se utvrđuje identitet. ( drugi je putovnica ) .

Sumorna praksa

Dapače, prema iskustvu građanina koji se trenutno nalazi u procesu reizdanja osobne iskaznice kojem je odgovorna policija službenica ( čiji identitet štitimo ) rekla kako “proces ne mora biti riješen u korist ponovnog izdanja osobne”, ispada kako je MUP dijelu stanovnika ove zemlje oduzeo i poništio osobne iskaznice bez da je izdao odgovarajući zamjenski dokument. Tu je riječ o teškom kršenju ljudskih prava kakvo je inače karakteristično za totalitarne, a ne demokratske režime.

Ova zavrzlama posljedica je jedne od reformi koju je Vlaho Orepić opisao kao krunom svog kratkog mandata na čelu ministarstva Unutarnjih poslova. U razgovoru za Večernji list tako je opisao i kako nakon brisanja lažnih prebivališta neće biti uporišta za ćirilicu u Vukovaru. Drugi je razlog provođenja pokušaj kontrole emigracije.

Razmjeri problema

Kako piše Jutarnji; u Državnom izbornom povjerenstvu tvrde da su primili tek nekoliko pritužbi izbrisanih građana, u GONG-u tvrde da im se javilo tridesetak takvih birača, ali se pribojavaju da je problem znatno veći.

Predsjednik GONG-a Dragan Zelić za Jutarnji ističe kako je nedopustivo da MUP donosi rješenje o brisanju iz prebivališta samo na temelju terenske provjere, pogotovo u vrijeme godišnjih odmora.

-Susjedi su policiji rekli kako sam odselio u drugu zemlju i zato su mi oduzeli osobnu, a ja sam cijelo vrijeme živio kod cure na drugom kraju grada – opisao je jedan student iz Splita.

No, kontrola nije provođena samo u Vukovaru čime bi MUP bio izložen prozivki zbog selektivnog provođenja propisa, nego je u posljednjih nekoliko mjeseci provedena na teritoriju cijele Hrvatske.

Stručnjaci i policijski službenici s kojima smo neformalno razgovarali strahuju kako se stvarna brojka slučajeva oduzimanja osobne iskaznice mjeri u tisućama. Sam Orepić je tijekom akcije najavio kako očekuje čak pedeset tisuća brisanja. 

Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava jedna je od organizacija koja je također upoznata s problemom oduzimanja osobnih iskaznica. Kako navodi predsjednik te organizacije Ivan Zvonimir Čičak, organizacija je zabilježila brojne slučajeva te je o njima “upoznala najviše instance MUP-a, nadležnih ureda, Vlade i Sabora”.

Oduzeta vam je osobna iskaznica? Podijelite Vašu priču s nama i pošaljite nam informaciju na [email protected]!

Newsletter

Facebook komentari