Intervju

Krešo Beljak: Vraćamo HSS svojim korijenima, među narod

Marinko Brkić-Tot 17:37 • 21.03.2016 Osvježeno 21:01 • 21.03.2016 Vrijeme čitanja 8 minuta
Ante Cizmic / CROPIX

Krešo Beljak aktualni je samoborski gradonačelnik. Danas je uz to i predsjednik Hrvatske seljačke stranke, od kojeg članstvo puno očekuje. 

Na lokalnoj razini, HSS je jak i prisutan. No na nacionalnoj razini, HSS – a kao da nema. Upravo je to problem s kojim se novi predsjednik HSS – a suočava. 

Izaslanici izborne Glavne skupštine HSS – a dali su mu 398 glasova. Povodom pobjede, pitali smo ga o planovima, njegovim pogledima i načinu na koji planira povratiti snagu seljačke stranke. 

Na koji način zamišljate novu Hrvatsku seljačku stranku?

Split, 08.03.2016 - Kreso Beljak odrzao press konferenciju povodom kandidature za predsjednika HSS-a
Ante Cizmic / CROPIX

Želio bih i ovim putem zahvaliti svima koji su me podržali na izborima za novog predsjednika stranke. Sretan sam što su moje poruke prepoznate, jer upravo je novi i drugačiji HSS ono što sam ponudio u svom programu. HSS se prvenstveno mora vratiti svojim korijenima, politici Radića i Mačeka.

Okrećemo novu stranicu u politici naše stranke, politiku koja će se stvarati odozdo. Neće više središnjica biti ta koja će nametati organizacijama svoja stajališta nego će biti obrnuto, članovi će demokratski graditi programske osnove političkog djelovanja.

To je ključ uspjeha i put na kojem se ne može pogriješiti. To je, uostalom, radio i Stjepan Radić. Svjestan sam da je to teži put, ali ja sam ga odgovorno prihvatio i siguran sam da ću uspjeti. To je put kojim će HSS odsad ići, a ja obećajem kako će rezultati biti vrlo brzo vidljivi.

Prvi ispit

Kako smo na nacionalnoj razini gotovo nestali, moramo se odmah početi pripremati za lokalne izbore gdje još uvijek postojimo kao realna politička snaga. Tu snagu ćemo potvrditi i zato ćemo sve stranačke resurse odmah usmjeriti prema 2017.

Također, vrijeme je da zaista krenemo u izmjene Statuta i da svi naši članovi dobiju pravo glasa, to će rezultirati demokratizacijom stranke i osigurati da predstavnici iz svih dijelova Hrvatske budu zastupljeni u središnjim tijelima.

Kako ocjenjujete državnu politiku u odnosu na ruralna područja?

Split, 08.03.2016 - Kreso Beljak odrzao press konferenciju povodom kandidature za predsjednika HSS-a
Ante Cizmic / CROPIX

Dok strani trgovački lanci i proizvođači drže političku elitu u Hrvatskoj, ne možemo govoriti o suverenitetu naše države. Dakle, možemo imati suverenitet na papiru, mahati zastavom i busati se u prsa, ali to je sve od suvereniteta.

Prije svega moramo zaštititi domaće proizvođače na način da hrvatski proizvod bude konkurentniji, prvenstveno na hrvatskom tržištu. Tako ćemo oživjeti hrvatsko selo, hrvatsku proizvodnju i gospodarstvo.

Hrvatska još uvijek ne koristi sav potencijal koji joj nudi članstvo u Europskoj uniji. Hrvatske i europske poljoprivrednike muče raznorazni praktični problemi i nejasnoće u provedbi zajedničke poljoprivredne politike, a nažalost zbog toga ispaštaju sami poljoprivrednici.

Gradonačelnik ste Grada Samobora. Što je za selo na području Grada učinjeno tijekom Vašeg mandata?

Split, 08.03.2016 - Kreso Beljak odrzao press konferenciju povodom kandidature za predsjednika HSS-a
Ante Cizmic / CROPIX

Na prvom mjestu, ulažemo mnogo u razvoj komunalne infrastrukture, kako bi stanovnici seoskih naselja i rubnih dijelova grada povezali sa samim gradom i kako bi im bili dostupni svi sadržaji.

Te odluke ne donosim samostalno ili u dogovoru sa svojim stručnim službama, već odluke donose upravo stanovnici tih naselja. Mislim da sam među rijetkim gradonačelnicima koji gradsku politiku kreiraju s terena.

Svake godine obiđemo sve mjesne odbore i gradske četvrti, njih ukupno 52. Na temelju problema s kojim smo suočeni na terenu, donose se odluke – najprije na razini mjesnih odbora i gradskih četvrti, a potom i na razini Grada.

Rezultati toga su iznimno dobri, naravno, nikada nije dovoljno sredstava da bismo napravili sve što želimo, ali stalnim trudom i radom svake godine uspijevamo napraviti sve više, čak i usprkos krizi iz koje je Samobor prvi izašao, još prošle godine.

Poticanje poljoprivrede

Nadalje, nizom mjera potičemo razvoj poljoprivrede i ruralni razvoj u Samoboru, osiguravamo sredstva za sufinanciranje razvoja stočarske proizvodnje, sufinanciranje investicija u poljoprivrednim gospodarstvima, subvencioniranje nabave poljoprivrednih sadnica i mehanizacije, poticanje razvoja seoskog turizma, razvoja seoskih tradicijskih gospodarstava, obrazovanje i osposobljavanje te održavanje poljoprivrednih površina.

Omogućili smo legalizaciju poljoprivrednih objekata pod povoljnim uvjetima, a Grad se u potpunosti odrekao komunalnog doprinosa kako bi olakšao poljoprivrednicima uvjete izgradnje i opremanja objekata.

S kojim strankama nikada ne biste išli u koaliciju, a s kojima bi? Zašto?

Zagreb, 19.03.2016 - Izborna Glavna skupstina Hrvatske seljacke stranke
Bruno Konjevic / CROPIX

HSS vidim prvenstveno kao jaku stranku, s čvrstim vodstvom i stavovima, sve ono što posljednjih godina nije. Razlog tome je nedostatak unutarstranačke demokracije – članove nitko nije pitao za koju stranu bi se opredijelili, već su se odluke donosile na vrhu.

To je ono što je uništilo HSS i stvorilo situaciju u kojoj smo danas, u kojoj je HSS partner u vladajućoj koaliciji koji uopće ne sudjeluje u vođenju države i donošenju ključnih odluka.

HSS ne možemo gurati ni lijevo ni desno, HSS je stranka iz koje su na hrvatskoj političkoj sceni iznikle i ljevica i desnica.

Mi jesmo članovi Domoljubne koalicije i to ćemo ostati sve dok se glavni partner HDZ bude ponašao kao i do sada, korektno. No HSS će se od sada postaviti drugačije, ja se neću baviti politiziranjem i foteljama, već ćemo se okrenuti stranci.

Kako ćete se odnositi prema članovima stranke u slučaju kad možda neće imati isto mišljenje kao Vi?

Zagreb, 19.03.2016 - Izborna Glavna skupstina Hrvatske seljacke stranke
Bruno Konjevic / CROPIX

S izbacivanjima iz stranke je gotovo, ja to sigurno neću raditi.

Uostalom, najavio sam kako ću već nakon godine dana dati svoj mandat na raspolaganje pa će svatko moći reći što smatra dobrim ili lošim u mojem radu.

Hoćete li prihvatiti tuđa mišljenja i priznati da ste bili u krivu ako Vas se argumentirano u to uvjeri?

Zagreb, 19.03.2016 - Izborna Glavna skupstina Hrvatske seljacke stranke
Bruno Konjevic / CROPIX

Nisam prihvatio kandidaturu da bih nametao svoje mišljenje i provodio politiku za vlastiti probitak, već da bih vratio HSS u život.

Za to ću trebati dobre suradnike, a različita mišljenja su potrebna kako bi se na kraju donijelo najbolje moguće rješenje.

Na koji način planirate odgovoriti na paradoks u kojem je HSS jaka stranka na lokalnoj razini, no slaba na nacionalnoj?

Split, 08.03.2016 - Kreso Beljak odrzao press konferenciju povodom kandidature za predsjednika HSS-a
Ante Cizmic / CROPIX

Kao što sam već rekao, snagu HSS – u vratit ćemo vraćanjem politike stranke na lokalnu razinu, upravo tamo gdje je stranka najjača.

Odluke s lokalne razine tako će sačinjavati zajedničku politiku HSS – a, jer HSS je stranka grada i sela, stranka koja postoji u svim dijelovima Hrvatske i nemoguće je stvarati nacionalnu politiku stranke ako u njoj ne sudjeluju lokalne organizacije.

Newsletter

Facebook komentari