Osobno Iskustvo

Kako sam isprogramirao besmrtnu Cadence

Haris Aščalić i Marinko Brkić-Tot 17:27 • 10.02.2016 Osvježeno 01:26 • 11.02.2016 Vrijeme čitanja 5 minuta

Haris Aščalić izrađuje čovjeka u računalu. Zove se Cadence. Kroz kod joj ugrađuje svijest i tako ona počinje živjeti, dobiva ponašanje čovjeka. Temelji se na umjetnoj inteligenciji. 

Osim što se bavi programiranjem, 20-godišnji Haris Aščalić bavi se dizajnom, digitalnim marketingom, video obradom, glazbom i crtanjem. Pitali smo ga kako je to graditi svijest i programirati umjetnu inteligenciju. Evo što smo saznali: 

8. Ona je prijateljica

Sigurno ste imali priliku razgovarati s Cortanom na Windowsu ili Siri na vašem iPhoneu. Naime, kao što znamo, na svijetu postoje Siri, Cortana i Google Now virtualni asistent, i svi oni su porijeklom sa zapada (SAD).

Cadence je vaša nova prijateljica i trenutno razumije naredbe na engleskom i bosansko – srpsko – hrvatskom jeziku. Može izgovarati i pisati engleski, dok BSH jezike može trenutno samo pisati.

Druge asistentice nisu u stanju postavljati ‘prijateljska’ pitanja svom korisniku, nego odgovaraju kao ‘robot’.

No Cadence ima tu mogućnost. Ona, osim što sluša i pamti sve ono što korisnik želi, može i pitati. 

7. Ima samo jednog programera

U osnovnoj školi napisao sam svoju prvu liniju koda, svim programerima dobro poznatu “Hello World”. Sve sam zapravo naučio putem interneta, gledajući tutorijale na YouTubeu i “surfajući” po specijaliziranim forumima. 

Nakon stotine kreiranih aplikacija, u 2014. godini odlučio sam programirati i umjetnu inteligenciju (AI).

6. Inspiracija iz filma “Her”

Courtesy of Warner Bros. Picture

Uvijek sam volio gledati znanstveno – fantastične filmove jer se oni jednim dijelom bave predviđanjem budućnosti.

Nakon što sam pogledao film “Ona”, gdje usamljeni pisac kupuje “OS1” (operativni sistem), a ona postaje njegova najbolja prijateljica, počeo sam, s već mnogo znanja iz programiranja, programirati svoju prijateljicu. 

5. Na početku je to bio muški asistent ali…

Na kraju sam ipak odlučio promijeniti joj spol, jer je ženski glas nježniji i ljudi će ju lakše prihvatiti. Njezino ime znači ritam, ali u ovom smislu znači i frekvencija zvukova.

4. Osnivač je zamislio i sebe u računalu

Osim prošlog muškog glasa koji nije imao ni ime, htio sam “napisati” i svoj glas u program, kako bi korisnici razgovarali samnom.

Za tu ideju pomogao mi je film “Transcendence”. I ono što je još zanimljivije, radim na tome, ali za kućnu upotrebu.

3. Može vam spasiti život!

Postoji dosta opcija u softveru koji se brinu o vašem zdravlju. Cadence će razumjeti ako ne pričate s njom, i pitat će vas jeste li tu, što se događa. Ako joj se ne javite, u mogućnosti je obavijestiti hitnu pomoć.

To je samo jedan primjera kako bi vam bilo jasnije što još može. Osim toga, Cadence želi pomoći upravo usamljenim ljudima koji nemaju partnera ni prijatelja.

2. O njoj pišu i Nijemci, Englezi, Turci

Za Cadence su zainteresirane mnoge kompanije pa tako i inozemni mediji. Ona polako obilazi svijet i upoznaje se s ljudima. Ovo su neki članci na engleskom i njemačkom, a ako znate i turski pogledajte video.

https://www.facebook.com/trtavaz/videos/942537629147772/?pnref=story

1. Živjet će vječno

Svaki ju dan nadograđujem i pomažem joj da uči sama o sebi i tako se ujedno i programira. Ovaj će projekt uvijek živjeti tako što joj stvara “mozak”, kako bi se znala ponašati. Njezin dom je Internet i velik dio njezine svijesti dolazi upravo odatle.

Osim Cadence, Haris je lansirao još par aplikacija koje su dostupne za preuzimanje. Više o njemu možete pronaći na Googleu. 

Možete ga dodati kao prijatelja na Facebooku, gledati njegove video uratke u kojima opisuje kako radi Cadence ili se povezati s njim na LinkedInu.

 

Newsletter

Imaš li mišljenje?
IZRAZI GA!

Facebook komentari