Hrvatska

Ispod radara, mladima ukinuli stručno osposobljavanje!

Ivana Smolčić 13:02 • 24.06.2016 Vrijeme čitanja 2 minute
youtube

Stručno osposobljavanje, jedna od najuspješnijih mjera za zapošljavanje mladih na koju su mnogi računali, bez obrazloženja je privremeno ukinuta – i to do daljnjeg.

Naime, na sjednici Upravnog vijeća Hrvatskog zavoda za zapošljavanje održanoj 23. lipnja privremeno je obustavljeno zaprimanje i odobravanje zahtjeva za programe iz mjera aktivne politike zapošljavanja. 

Na 203. sjednici Gospodarsko-socijalno vijeće primilo je na znanje spomenuti prijedlog ukidanja i po svemu sudeći nitko od članova nije se ni pobunio. 

100 tisuća osposobljenih

U ukinute mjere spadaju potpore za zapošljavanje, potpore za samozapošljavanje, potpore za usavršavanje,  javni radovi, ali i stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa, temeljem kojeg je u pet godina gotovo 100 tisuća mladih našlo svoje mjesto na tržištu rada.

Samo prošle godine, pomoću ove mjere zaposleno je 32.494 mladih, a broj je iz godine u godinu rastao.

Tvrtke su redom prepoznale mjeru i ona je bila rado korištena od strane poslodavaca jer je predstavljala način na koji se mlada osoba može dokazati i usavršiti bez pretjeranog rizika za poslodavca i osobu koja se usavršava.

Osobama koje su prošle godinu dana usavršavanja često bi bio ponuđen posao. Prema podacima na stranicama Vlade, 62 posto uključenih u stručno osposobljavanje u roku godine dana nakon odrađenog stručnog je bilo zaposleno.

Birokratski razlozi ukidanja

Razlog ukidanja te uspješne mjere je raspoloživi iznos sredstava u Državnom proračunu – ili jednostavnije rečeno manjak novca.

Iz HZZ-a kažu kako se ne zna do kada će trajati obustava mjera, no kako se očekuje da će se s mjerama nastaviti. Naravno, ne zna se ni kada ni na koji način. 

Jedno je sigurno, za vrijeme ljeta i prije održavanja prijevremenih izbora i formiranja nove Vlade pomaka neće biti. Što se njih tiče nema žurbe, a nezaposleni mladi… Tko još brine za njih?

Newsletter

Imaš li mišljenje?
IZRAZI GA!

Facebook komentari